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Question:  “Can a commercial quadricycle operate within an EDC?” 
 
Requested by:  City of Paducah 

Daron Jordan, City Manager 
Lindsay Parish, City Clerk 

 
Syllabus:  Commercial quadricycles can operate within an EDC in much the 

same way retail drink licensees can operate within an EDC. 
 
Statutes construed: KRS 243.020, 243.089; 804 KAR 4:370 
 
Legal authority: KRS 241.060 
 

Opinion of the Department of Alcoholic Beverage Control 

The City of Paducah (“Requester”) wrote to ask the Department whether a commercial 

quadricycle business, also known as an authorized public consumption (“APC”) licensee, can 

operate within an entertainment destination center (“EDC”). Requester asks if the following 

parameters would be sufficient to permit such an arrangement:  

• “The City of Paducah must pass an ordinance allowing for quadricycle 
businesses and public consumption licenses. 

• The quadricycle business must obtain a valid [Authorized] Public 
Consumption license. 

• The business owner who has a valid EDC Participation Agreement with the 
City may sell alcohol to patrons in the designated EDC cups. 

• Patrons may then take those cups onto the quadricycle. 
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• The quadricycle business may charge for tours – Passengers may reserve 
seats[sic] for tour and purchase tickets in advance. 

• The quadricycle may travel within the EDC boundary. 

• The quadricycle may stop at other EDC participating businesses where 
passengers may disembark, purchase additional alcoholic beverages in EDC 
cups and again board the quadricycle. 

• The quadricycle does not have to have an on-board tap from which alcohol 
would be served.” 

As discussed in the following memorandum, the Department authorizes the establishment of a 

quadricycle business within the Paducah EDC under the above parameters with a notable 

clarification—the quadricycle business cannot sell alcoholic beverages. 

KRS 243.020(4) generally prohibits alcoholic beverage licensees from permitting “any 

consumer to possess, give away, or drink alcoholic beverages on the licensed premises that are 

not purchased from the licensee.” Moreover, retail drink licensees are only permitted to sell at 

retail for consumption on their licensed premises. See e.g. KRS 243.082, 243.084, 243.250.1 

However, EDC licenses create an exception to that general prohibition by authorizing the 

creation of a retail alcoholic beverage premises which contains other licensed retail drink 

premises and permits patrons of a licensed premises within its boundaries “to leave its premises 

with alcoholic beverage drinks and consume those drinks at other licensed premises or any EDC 

common area.” 804 KAR 4:370, Section 4(1). Furthermore, those licensees can set up 

nonpermanent, supplemental bars within the EDC with supplemental bar licenses as if the EDC 

is its own premises. Id. at Section 3(2). 

APC licensees are authorized under statute to “permit patrons to bring unopened 

packages of alcoholic beverages onto the licensed premises and open and drink them in 

nondescriptive plastic cups after boarding, and while riding, the quadricycle,” but they are not 

authorized to “permit patrons to bring opened packages or drinks of alcoholic beverages from 

 
1 KRS 243.081 permits certain retail drink licensees to sell alcoholic beverages at retail so long as the 
alcoholic beverages are in their original or otherwise sealed containers.  
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retail premises on the quadricycle.” KRS 243.089(3)(a) & (c). The latter proscription supports 

the general prohibition against patrons leaving retail drink licensees with open containers and the 

limitation placed on retail drink licensees to only sell for consumption on their premises. 

However, for retail drink licensees and their patrons within the EDC’s boundaries, this limitation 

is lifted so that patrons may purchase alcoholic beverages on a retail licensee’s premises and take 

their beverages onto the EDC’s common areas or even onto another retail licensee’s premises.  

The Department sees no reason why an APC licensee within an EDC should be beholden 

to limitations meant to preserve retail drink license restrictions which retail drink licensees do 

not have to follow within an EDC. Therefore, an APC licensee can operate within an EDC as 

normal, with the addition that the APC licensee may allow EDC patrons to bring aboard 

alcoholic beverages in EDC cups purchased from retail drink licensees in the EDC. The 

parameters that the Requester has provided regarding passing an ordinance and the quadricycle 

business obtaining a valid APC license are required under KRS 243.089 for any quadricycle 

business to operate. All the remaining parameters are also permissible, with the clarification that 

the quadricycle business is not permitted to sell any alcoholic beverages. KRS 243.089(3)(e). 
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